Ναοί στο σχήμα του ουρανού - μαγευτικές εικόνες από το Λουκά Χαψή

Hamai Leon | 5.1.14 | 0 σχόλια

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: Μέσα στα 12 λεπτά, που ήταν ανοιχτός ο φωτοφράκτης, ο Λουκάς ανεβοκατέβαινε το θέατρο της Επιδαύρου ρίχνοντας φλασιές. Κι έτσι κατάφερε να γεμίσει τις άδειες κερκίδες του θεάτρου, αποτυπώνοντας τη σιλουέτα του 59 φορές.

"Ο καταξιωμένος φωτογράφος Λουκάς Χαψής, φωτίζει με αστρικές ανταύγειες τα σπουδαιότερα μνημεία της αρχαιότητας"

Από μικρός ήταν ένα παιδί που μετρούσε τα άστρα, όμως ο Λουκάς Χαψής έγινε λάτρης της αστροφωτογραφίας το 1995, όταν φωτογράφισε την πρώτη του ολική έκλειψη ηλίου. Το 2011 άνοιξε τη φωτογραφική ενότητα των μνημείων κάτω από έναστρους ουρανούς σε μια πολυσυζητημένη έκθεση στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με θέμα τα αγάλματα Μοάι στα Νησιά του Πάσχα. Αυτή τη φορά, στα πλαίσια των επετειακών δραστηριοτήτων για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, εγκαινιάστηκε, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, η έκθεσή του Ναοί στο σχήμα του ουρανού…, η οποία ανοίγει μια «ουράνια πύλη» προς τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Ανυπέρβλητης ομορφιάς αρχαιολογικοί τόποι πλαισιώνονται από απόκοσμα νυχτερινά τοπία και το αποτέλεσμα καθηλώνει, όχι μόνο λόγω της απουσίας ειδικών εφέ, αλλά και χάρη στο γεγονός ότι ο φωτογράφος εξασφάλισε πρόσβαση σε σχεδόν απροσπέλαστα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα συναισθήματα του Λουκά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Στα διαλείμματα της φωτογράφισης», λέει ο ίδιος, «αρκεί να κλείσεις τα μάτια σου και να περάσεις ανάμεσα στους κίονες και στα λείψανα της αρχαίας εποχής για να αισθανθείς ότι κάτι συμβαίνει. Αρκεί να σταθείς μπροστά ή δίπλα στο ναό και θα νιώσεις την αρμονία να διαπερνά ολάκερο το σώμα σου».



ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Με τη φωτεινή δέσμη ενός φακού τσέπης ο Λουκάς λειτούργησε σαν ζωγράφος, αφού με την τεχνική light painting υπογράμμισε την ομορφιά των αρχαίων μνημείων.
ΟΛΥΜΠΙΑ: Η παλαίστρα στην αρχαία Ολυμπία ήταν ένα σχεδόν τετράγωνο κτίριο, διαστάσεων περίπου 66Χ66 μέτρων, με κιονοστοιχία 72 δωρικών κιόνων.
ΣΟΥΝΙΟ: Στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, η νύχτα δεν είναι τόσο σκοτεινή, καθώς η ατμοσφαιρική φωταγώγηση κρατά το σκοτάδι μακριά.

ΔΙΟΝ: Για να φωτογραφίσει το άγαλμα με φόντο το Γαλαξία, ο Λουκάς χρειάστηκε να σκάψει μία μικρή λακκούβα για να τοποθετήσει την κάμερά του όσο πιο χαμηλά γινόταν.

ΔΕΛΦΟΙ: Στους Δελφούς, στα 30 δευτερόλεπτα που ήταν ανοικτός ο φωτοφράκτης, ο Λουκάς έκανε αγώνα δρόμου μέσα στο σκοτάδι για να φωτίσει με ένα φακό όλο το σκηνικό με τις πεσμένες κολόνες, χρησιμοποιώντας την τεχνική light painting.

ΔΗΛΟΣ: Η οικία του Ερμή στη Δήλο σε πλήρη αρμονία με τα άστρα του βορρά σε μία φωτογράφιση που διήρκεσε 3 1/2 ώρες.

ΔΕΛΦΟΙ

ΔΗΛΟΣ: Πάνω από την οδό των λεόντων, ένα λαμπρό μετέωρο σχίζει τον ουρανό. Από τα αρχικά εννιά μαρμάρινα λιοντάρια σήμερα σώζονται μόνο τα πέντε.
ΔΕΛΦΟΙ: Με ένα μικρό φακό τσέπης ο Λουκάς φωτίζει το Θησαυρό των Αθηναίων, στους Δελφούς, ένα μικρό ναΐσκο δωρικού ρυθμού που οικοδομήθηκε το 490 π.Χ. από παριανό μάρμαρο.
ΚΝΩΣΣΟΣ: Στη βόρεια είσοδο της Κνωσού, με το Ανάγλυφο του Ταύρου, οι φύλακες έσβησαν και τους 70 προβολείς που έκαναν τη νύχτα μέρα ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό νυχτερινό αποτέλεσμα όταν φωτογραφιζόταν το παλάτι του Μίνωα.
ΚΝΩΣΣΟΣ: Η τοιχογραφία του Πρίγκιπα των κρίνων
ΜΥΚΗΝΕΣ: Η Πύλη των Λεόντων



Η πρωτότυπη αυτή φωτογραφική δουλειά, είναι αποτέλεσμα του έργου, που υλοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες, με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι:
"Η δεδομένη συλλογή φωτογραφιών είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, αφού εμφανίζονται για πρώτη φορά 14 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας φωτογραφημένοι την νύχτα για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ουρανός των Αρχαίων». Οι πολύτιμες όσο και εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Λουκά Χαψή μάς παρουσιάζουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό που απλώνεται πάνω από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους σήμερα".

Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού…» εκπληρώνεται το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία, έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (με ελεύθερη είσοδο) από 6 Νοεμβρίου 2013 και ώρες 9:30  έως 20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες). Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

ΠΗΓΕΣ:
2BOARD
TVXS

Category: , , ,

Ζήτω το ελεύθερο blogging:
Ο Hamai Leon είναι ένα "τρελόπαιδο" με πολλά, διαφορετικά και πολλές φορές ακόμα και αντιφατικά ενδιαφέροντα! Πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και στην απρόσκοπτη διακίνηση πληροφοριών και ιδεών

0 σχόλια