Γιατί δεν πέφτουν τα πουλιά όταν κοιμούνται στα κλαδιά?

Hamai Leon | 16.12.13 | 0 σχόλια


Έχετε δει ποτέ κάποιο πουλί γαντζωμένο σε κλαδί ενός ψηλού δέντρου και να αναρωτηθήκατε: "Τι θα συμβεί αν αποκοιμηθεί; Πώς θα μπορέσει να κρατηθεί εκεί επάνω;" 

Σύμφωνα με το blog 'Ars Anatomica' που ασχολείται με τη μορφολογία των ζώων,  tα νύχια των πουλιών λειτουργούν μέσω ενός "συστήματος τροχαλίας των τενόντων," , και μπορεί να κλειδώνει στη θέση που βρίσκεται. 




Το πόδι του πουλιού κλείνει και γαντζώνει αυτόματα, όταν κάμπτονται ο αστράγαλος και η άρθρωση του γόνατου.   Αυτό ο μηχανισμός γαντζώματος συνεχίζει να υφίσταται  μέχρι  τα άκρα να  ισιώσουν και πάλι. 






Έτσι, αντί να ξοδεύουν πολύτιμη ενέργεια κρατώντας τους μύες σφιχτά, όπως θα κάναμε εμείς αν κρεμόμασταν από κάποιο κλαδί, τα πουλιά χρησιμοποιούν αυτό το μηχανισμό που ασφαλίζει στη θέση του. 




Και, φυσικά, αυτό το θαυμαστό ανατομικό σύστημα δεν λειτουργεί μόνο πάνω στα τηλεφωνικά καλώδια, αλλά και κατά τη διάρκεια επιθέσεων: 




Τα αρπακτικά πουλιά  ορμούν στη λεία με τα νύχια / πόδια απλωμένα. Η πρόσκρουση με το θήραμα διπλώνει τα πόδια του αρπακτικών, με αποτέλεσμα τα νύχια να σφίγγουν αυτόματα, σκίζοντας το θήραμα. Η αυτόματη λαβή είναι αρκετά ισχυρή για να σκοτώσει, και αυτό είναι που επιτρέπει σε κάποια είδη γερακιού να πιάνουν και να σκοτώνουν άλλα πτηνά, ενώ βρίσκονται  στον αέρα.

Πηγή

Category: ,

Ζήτω το ελεύθερο blogging:
Ο Hamai Leon είναι ένα "τρελόπαιδο" με πολλά, διαφορετικά και πολλές φορές ακόμα και αντιφατικά ενδιαφέροντα! Πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και στην απρόσκοπτη διακίνηση πληροφοριών και ιδεών

0 σχόλια